「寒冬」未有將至。

Image for post
Image for post
Photo by Dan Gold on Unsplash

這幾日多左好多新聞,形容香港「寒冬將至」,民主和法治又死一次。其實本來都死左好耐,我係唔明點解要攞嚟講,名副其實是多鳩餘。

五年前,梁頌恆及游蕙禎被 DQ 嘅時候,沒有民主黨人為他們說話。因為,他們不是泛民的人。

梁天琦被 DQ 無得選的時候,也沒有民主黨人為他說話。因為他也不是泛民的人。當時正是 DQ 潮,所有人都只想自保,恨不得遠離本土和自決,越遠越好。

區諾軒被 DQ,他自己都好無可奈何地話,沒什麼可以做了。沒掙扎了。

放監出嚟之後,戴耀廷呢兩個月開始轉口風話法治已死,其實呢個係個好大的警號。一個和理非到願意坐監嘅人,也會講出這樣的話,證明局勢已經差得沒得再差。

到了呢個月,郭榮鏗被政府打開口牌話要 DQ,李柱銘、吳靄儀這些泛民元老被政治清算。泛民嘅元老都開始體會政敵被人打壓嘅待遇,咁先有民主黨人開始掙扎,覺得自己就義是為民主而犧牲。

就算唔計劉小麗同埋長毛,早就有大把人犧牲了,只是那不是你們的人。你地沒反應,要等到宜家燒到泛民身上先知痛。

當然,一直以來無反應,唔代表泛民唔知。泛民之所以唔出聲,好大機會係因為無將本土派當成是朋友,所以唔願意協助本土派爭回議席。

你可能會話,咁當時青年新政都無將泛民當是朋友,日日批評民主黨行禮如儀喔。呢點當然係——但亦只是證明左泛民嘅理論和理念,到底有幾脆弱。

自己友被人打壓的時候,就講咩中共打壓你,搬出各種冠冕堂皇嘅理論。梁游衝入議會廳,林卓廷指梁游「責無旁貸」;涂謹申要「是其是、非其非」。那些崇高的理論和理念去曬邊?原來梁游就唔係因為政府玩弄法律條文而輸?你地唔係應該要基於理念,幫呢兩個人咩?

當你主張民主,主張有公平的選舉權,認定中共政府干涉選舉結果是仆街,就麻煩要從一開始守住你嘅理念。呢個就是宜家好多人睇唔起泛民嘅理由。

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store