簡單咁回覆,就是其實好難一概而論咁介紹,源於 Trance 同埋techno 本身都分好多種。要開一張歌單或者介紹,最好的方法就是先知道你想聽咩類型、咩種類的音樂。

我自己Trance 的修為不高,但憑藉我對 Trance 極為淺薄的認識,宜家流行的一套 Progressive Trance/Vocal Trance 同其他Trance (say, Psychedelic ),又或者是90年代或者更加以前的音樂,落差好大。

Techno 的落差其實更加強烈——舉個例子,我自己之前在聽Perc、Tsuzing 之類工業味道很重,無咩旋律的所謂Hard Techno。但這類音樂亦因為無咩旋律(或者話,未必如主流的 Techno 一樣咁 Melodic),聽起來很嘈好Hard Hitting,所以未必會適合你口味。

因為細類別之間的差異好大,如果要介紹,最好是知道你想要聽咩類型的音樂,有咩口味,這樣開歌單或者要介紹會比較容易寫。

香港人。負責寫字。長期憂鬱。