關於雀巢咖啡動畫配音嘅五件事

Image for post
Image for post

1.
「建設性批評」唔係索性叫過第二個人做,或者數你有咩問題,而係要你俾改善方法。亦即係,配得唔好嘅話可以點配,點學,由邊度做起,由咩地方改善。

批評之所以會有建設性,係因為你講完之後,對方會知道可以做咩。直接話「你配得咁難聽不如唔好配/搵過第二個人配」,等於勸退。數完你一堆但唔講清楚應該點改善,等於射後不理。

做唔到建議,最起碼可以做到嘅係,同情地理解點解會有呢個問題。齋屌係無撚用。

2.
如果一套作品或一個人會代表成個界別,通常都係因為兩個原因同時出現:呢個人或者作品好出名,同埋呢個界別無其他人夠呢個對象出名。唔想被人代表,淨係鬧作品,繼而切割,其實都唔夠。最好就係由提高界別裡其他人嘅知名度和個人特色,多D宣傳作品,避免被某件事某個人代表。

Image for post
Image for post
知唔知道張圖入面嘅呢個鹹濕佬點解要推呢個聲優?因為條女大波。人就係咁現實嘅生物。

3.
會揀用演員,而唔係配音員,係錢作怪。其實大量相關嘅動漫畫作品已經講過,在日本選角嘅過程裡面,「演技」只係其中一個要素,日本早就以咩唱歌演戲電台節目MC雜談形象同埋既有名氣等等企劃能力考慮選角。《天氣之子》嘅選角就有 Marketing 嘅成分。

當然,香港同日本嘅聲優市場成熟程度唔可以同日而語。要在聲優實力之外還有其他技能,需要有呢種需求嘅市場。雀巢咖啡其實可以講話開左呢個先例。

4.
我知道香港有配音員同埋相關嘅配音迷。但係,在網路留言版(例如藍版)見得最多的,通常都係無謂人際關係花生,同埋配音迷之間嘅鬥嘴。

比起無止境嘅澄清同埋網路爭辯,比較現實嘅做法是用正面嘅事去覆蓋呢堆聲音。澄清反而會令更多人知道有呢堆新聞,遠遠不及你出 Post 傳教,帶出香港嘅配音員有咩值得欣賞嘅地方要實際。

類似嘅概念我已經講到口臭。就只係,唔知道點解雀巢咖啡呢單野係可以講到2046都仲有野可以寫,因為實在有太多莫名其妙嘅批評同埋意見。大概寫埋呢次就無了。

Image for post
Image for post
因為見到有畫師講起,自己都有同感,直接整圖。Powerpoint 係幾有效嘅工具。

5.
最後,呢篇係廣東話寫。

我知道有唔少台灣人會睇我寫嘅野(Page 後台顯示有六成幾,我估實際數字會多好多)。不過我幾堅持呢篇要用廣東話,因為議題係香港本土嘅事。

成日都想講,如果觀眾或者 Fans 想多D創作者做本土創作,要咩字幕公司有本土字幕,你係唔應該主張咩本土情懷或者有咩本土文化,或者主張本土化成本極低,而應該主張本土有幾大市場。你同生意人講文化,等於同食齋嘅和尚講肉幾好食,屌你你係唔係戇撚鳩撩交打?

創作者其實係生意人。要生意佬打某個市場嘅生意,首先要有人睇,有人消費,有人買,有人要,要有錢賺。最起碼唔會餓死自己,維持到光合作用,咁先有得講文化。

係啊,窮起來人就係咁惡,就係寫野咁市儈啦。鬼叫我窮,呢個地方連我呢個小小嘅寫手,都養唔起咩。所以咪要用書面語寫文,寫俾台灣人睇囖。

Written by

香港人。寫動漫畫輕小說等評論。偶爾也寫媒體生態。Facebook 專頁文學少年的房間 .II 的作者 Facebook Page @facebook.com/altiahk

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store