2019 年音樂總結

Photo by NeONBRAND on Unsplash

推薦部分

同人

Delight.37 係意想不到的有趣,這張則是情理之內但還是覺得很驚艷。

Indie

有著今年最鍾意嘅一節副歌:‘Buy yourself a dream and it won’t mean nothing’
今年其實唔知道點解聽左好多好美國本土議題(以致到「左膠」)嘅碟,例如呢張同 Octa Octa。不過,左膠還左膠,歌好聽就夠。另外 Lizzo 唔好好似 Meghan Trainor 減肥就好。

補碟推薦

唔係太鍾意 Efdemin 之後越來越朝向 Ambient Techno (而偏向於 Ambient)嘅方向發展,但不可否認係好聽,只不過真係唔夠第一張咁性格強烈:敲鐘系 Techno。只是後來的碟越來越在意敲鐘的部分。
早過大嶋啓之《Paradise Lost》的碟應該要數呢張了。概念雖然真係完全不同,但有值得類比的地方,也有很不錯的曲子,是張值得用來考察的專輯。當然也是 90年代日本 New Age 的一張敲門磚。
我完全不喜歡 Danzel Curry 最朋克和演出最劇烈的歌(新碟有好多呢類歌),而喜歡 Black Ballon 或 SIRENS。所以新碟興趣一般般(就和我完全不明白JPEGMAFIA 有咩好一樣),但舊碟我可以。

結論

香港人。負責寫字。長期憂鬱。

香港人。負責寫字。長期憂鬱。